تحلیل تغیرات چند ماه اخیر در خصوص قیمت لیر ترکیه

قیمت لیر ترکیه

برخی معتقدند قیمت لیر ترکیه برای ایران بسیار مهم است زیرا کشور ترکیه یکی از مهمترین کشورها در خصوص معاملات غیر نفتی و و نفتی می باشد و تغییرات قیمت لیر ترکیه می تواند برای ایران به شدت تعیین کننده باشد این در حالیست که در چند ماه گذشته اعمال تحریم های جدید از سوی آمریکا به اضافه تعریفه های اعمال شده از سوی آمریکا باعث شده انواع ارز از جمله لیر ترکیه شامل تغییرات اساسی به شود با ما همراه باشید تا این تغییرات و عوامل موثر بر آن ها را در این گزارش بررسی کنید و به بررسی پیش بینی قیمت لیر به پردازیم

روند سقوط آزاد قیمت لیر ترکیه ادامه دارد

قیمت لیر ترکیه ظرف چند ماه گذشته یک‌سوم ارزش خود را از دست داده است. اردوغان اعلام کرده که جای نگرانی نیست. او گفته که ترکیه اگر دلار ندارد، در عوض مردم و خدا را دارد و با یاری مردم و خدا، می‌تواند از این چالش مالی عبور کند. قیمت لیر ترکیه در قیاس با دلار آمریکا در روز 10 اوت (19 مرداد) و در مقایسه با روز پیش از آن حدود 7 درصد دیگر کاهش یافته است.

قیمت لیر ترکیه

بر اساس آخرین گزارش اقتصاد نیوز، قیمت لیر ترکیه ظرف چند ماه گذشته بیش از یک‌سوم ارزش خود را از دست داده است. در ساعت 15 روز جمعه 10 اوت بهای هر دلار آمریکا به 6،24 لیر رسید، در حالی صبح جمعه 5،74 لیر بوده است. این نازل‌ترین سطح برابری لیر در برابر دلار است. خبرگزاری رویترز روز جمعه 10 اوت (19 مرداد) با انتشار گزارشی ضمن اشاره به کاهش مجدد قیمت لیر ترکیه می‌نویسد که جنگ بازرگانی آمریکا و ترکیه و از جمله وضع عوارض گمرکی بر واردات فولاد و آلومینیوم، به صادرات ترکیه آسیب زیادی رسانده است.

شروع درگیرتلاش اردوغان برای کاستن از نگرانی‌ها

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه ظرف ماه‌های گذشته، بارها از مردم خواسته بود، به تحولات ناظر بر بازار ارز آن کشور بی‌اعتنا باشند. اردوغان از مردم ترکیه خواسته بود به جای تلاش برای خرید دلار و سایر ارزهای خارجی، دلارهای خود را در بازار به فروش برسانند و دارایی خود را به لیر تبدیل کنند. اردوغان از جمله شامگاه پنجشنبه در شهر "ریزه" خطاب به هواداران خود گفته بود: «خودتان را هیچ نگران نکنید.» رئیس جمهوری ترکیه در سخنرانی خود به اقداماتی که در حال حاضر علیه آن کشور صورت می‌گیرد اشاره کرده بود و از هواداران خود خواسته بود، برای این اقدامات اهمیتی قائل نشوند. اردوغان گفت: «فراموش نکنید که اگر آن‌ها دلار دارند، ما مردم‌ و خدای خود را داریم.» او افزوده بود: «ما از کار سنگین ابایی نداریم. نگاه کنید که این کشور 16 سال پیش کجا قرار داشت و اکنون کجاست.» سیاست‌های پولی اردوغان در کنترل قیمت لیر ترکیه در سایه تغییراتی که در سال 2017 در قانون اساسی ترکیه صورت گرفت، قدرت اردوغان افزایش فوق‌العاده‌ای یافت. از جمله اینکه نفوذ و نقش او در ارتباط با بانک مرکزی ترکیه بیشتر شد. خبرگزاری رویترز افزایش نقش اردوغان در سیاست‌های پولی ترکیه را برای جلب سرمایه‌های خارجی منفی ارزیابی می‌کند. اردوغان گفته است در چارچوب سیاست‌های پولی جدید خود، بر آن است تا پول هنگفتی در اختیار بانک‌های ترکیه قرار دهد و از طریق این پول، اعتبارات شرکت‌ها را تامین کند. این در حالی است که برخی از کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که تزریق این پول می‌تواند توازن مالی در ترکیه را بیش از پیش برهم زده و باعث تورم بیشتر شود. تلاش‌های دولت ترکیه برای کاهش تنش در مناسبات این کشور با آمریکا نیز تا کنون نتیجه مطلوب به همراه نداشته است. از جمله هیأت دیپلماتیکی که ترکیه به منظور گفت‌وگو با مقامات آمریکا به واشنگتن اعزام کرده بود، بدون کسب نتیجه‌ای به ترکیه بازگشته است. مسائل مختلفی بر مناسبات دو کشور سایه افکنده است. از اختلاف نظر بر سر اوضاع سوریه تا موضوع دستگیری کشیش آمریکایی اندرو برانسون. ترکیه این کشیش آمریکایی را اندکی پس از کودتای نافرجام ژوئیه 2016 دستگیر کرده بود. اتهام این کشیش اقدام علیه امنیت ملی ترکیه اعلام شده است. آمریکا به تأکید آزادی برانسون را می‌خواهد.

سیاست‌های پولی اردوغان در کنترل قیمت لیر ترکیه

در سایه تغییراتی که در سال 2017 در قانون اساسی ترکیه صورت گرفت، قدرت اردوغان افزایش فوق‌العاده‌ای یافت. از جمله اینکه نفوذ و نقش او در ارتباط با بانک مرکزی ترکیه بیشتر شد. خبرگزاری رویترز افزایش نقش اردوغان در سیاست‌های پولی ترکیه را برای جلب سرمایه‌های خارجی منفی ارزیابی می‌کند. اردوغان گفته است در چارچوب سیاست‌های پولی جدید خود، بر آن است تا پول هنگفتی در اختیار بانک‌های ترکیه قرار دهد و از طریق این پول، اعتبارات شرکت‌ها را تامین کند. این در حالی است که برخی از کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که تزریق این پول می‌تواند توازن مالی در ترکیه را بیش از پیش برهم زده و باعث تورم بیشتر شود. تلاش‌های دولت ترکیه برای کاهش تنش در مناسبات این کشور با آمریکا نیز تا کنون نتیجه مطلوب به همراه نداشته است. از جمله هیأت دیپلماتیکی که ترکیه به منظور گفت‌وگو با مقامات آمریکا به واشنگتن اعزام کرده بود، بدون کسب نتیجه‌ای به ترکیه بازگشته است. مسائل مختلفی بر مناسبات دو کشور سایه افکنده است. از اختلاف نظر بر سر اوضاع سوریه تا موضوع دستگیری کشیش آمریکایی اندرو برانسون. ترکیه این کشیش آمریکایی را اندکی پس از کودتای نافرجام ژوئیه 2016 دستگیر کرده بود. اتهام این کشیش اقدام علیه امنیت ملی ترکیه اعلام شده است. آمریکا به تأکید آزادی برانسون را می‌خواهد.

شرایط جدید تهریم ها و معاملات ایران با ترکیه ترکیه

اقتصادنیوز: سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان این که ترکیه، ژاپن، چین، هند و برخی کشورهای دیگر برای تمدید معافیت جهت خرید نفت ایران مذاکراتی با آمریکا داشته‌اند گفت: آمریکا می‌خواهد به صورت جمعی به برخی کشورها برای خرید نفت از ایران معافیت دهد با این تفاوت که این بار میزان خرید نفت ایران را نسبت به دور قبل کمتر کند. به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، اسدالله قره خوانی درباره سناریو پیش‌رو درخصوص تمدید معافیت خرید نفت از ایران از سوی هشت کشور با توجه به تحریم‌های آمریکا گفت: آمریکا می‌خواست تا 13 آبان سال گذشته فروش نفت ایران را به صفر برساند که این اتفاق رخ نداد و سناریوی آنها شکست خورد و مجبور شدند که فرصتی به خریداران نفت ایران بدهند چون آنها هم از خرید نفت ایران منافعی کسب کرده و اگر نفت ایران را نداشته باشند مشکلاتی را خواهند داشت. وی توضیح داد: پالایشگاه‌های کشورهای همچون کره، ژاپن، چین و هند با نفت ایران تنظیم شده‌اند یعنی تکنولوژی و مراحل تولید فرآورده‌های نفتی آنها با نفت ایران هم خوانی دارد که اگر در کشوری همچون ژاپن با تولید نفت 200 هزار بشکه نفت ایران کنار گذاشته شود مشکلاتی را سر راهش خواهد داشت کما این که آنها قراردادها و تعهداتی برای فروش فرآورده‌های نفتی به مشتریان خود دارند البته این وضعیت در مورد پالایشگاه‌های جدید وجود ندارد که آنها با هر نوع نفت اعم از سبک، سنگین و نیمه سنگین کار می‌کنند. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان این که تاکنون ترکیه، ژاپن، هند، چین و برخی کشورهای دیگر رایزنی‌هایی با آمریکا درباره تحریم‌های ایران و ادامه معافیت برای خرید نفت از ایران داشته‌اند گفت: هنوز جواب صریحی از جانب آمریکا داده نشده است. معتقدم آمریکا می‌خواهند به صورت جمعی معافیت دهد با این تفاوت که درصد خرید نفت ایران نسبت به دور قبل کاهش پیدا کنند. استراتژی آنها کاهش تدریجی میزان خرید نفت از ایران است. از آن جا که سیاست به صفر رساندن فروش نفت ایران شکست خورد انشالله در این مرحله هم موفق نخواهند شد.

به نظر میرسد این قوانین جدید بتواند روی قیمت لیر ترکیه تاثیر بگذارد